Ajuntament de Càlig

Muntanya de la tossa
Muntanya de la tossa
Dimarts, 14 Agost, 2012 - 10:00
Punts geogràfics destacats

En aquest apartat cal destacar les zones més altes del terme, que són la muntanya de la Tossa i les roques d'en Xiller, i zones importants com l'avenc d'Epifanio i el barranc d'Aiguaoliva conegudes per tots els calijons.

  • Muntanya de la Tossa

Es troba entre els termes de Càlig i Benicarló. És una muntanya d’origen cretaci i suposa l’última formació muntanyosa de la serra de les Talaies. Al seu cim es troben les restes d’un assentament iber. Des del seu cim (169 metres) es pot vore molt bé tota la plana i tots els pobles dels voltants, les illes Columbretes, el Montsià, el Delta de l’Ebre i tot el massís dels Ports.  A la part posterior de la Tossa i dins del terme de Càlig, hi ha un avenc amb una profunditat de 19 metres i un recorregut de 23 metres.

  • Roques d'en Xiller

Situades dins de la Rambla de Cervera, a un quilòmetre del poble riu amunt.

Són les roques que cobreixen el llit del riu que per l’acció de l’erosió de l’aigua quan baixa, s’hi han format uns talls considerables. És una zona de cascades quan baixa aigua i les roques han adquirit unes formes ben curioses i ofereixen un bonic paisatge pròxim al poble.

  • Avenc d'Epifanio

Situat al nord de la població, a l’esquerra de la rambla de Cervera. Es pot accedir pel camí del Pou Canet, fins arribar a un roure a la part esquerra del barranc de la rambla, l’avenc està a pocs metres del roure.

És l’avenc més important del terme catalogat fins ara. Té una boca d’un metre que dóna lloc a una escletxa acampanada de 19 metres, i finalitza en una sala de 11 x 5,5 metres que dóna a dos galeries laterals.

Altres avencs del terme són el de la Rambla, pocs metres més avall que el d’Epifanio i a la dreta de la rambla, el de la Tossa, situat darrere de la muntanya i l’avenc del coll de les Forques, que està situat a la vora del camí del Pou Canet.

  • Barranc d'Aiguaoliva

Situat al nord-est del terme, limitant amb el terme de Vinaròs i Benicarló. Es tracta possiblement del lloc més desconegut i, al mateix temps, més valuós del terme.

És un tram de barranc amb alt valor botànic i paisatgístic, on hi ha grans roures (quercus faginea i quercus cerrioides). Aquesta zona el barranc s’encaixa en el paisatge i forma un tram profund, estret i ombrós amb espècies botàniques de clima fresc i esciòfiles. Aquest tram està declarat micro-reserva de flora des de l’any 2003. Les espècies majoritàries que hi trobem són:  els anomenats roure valencià i roure martinenc i les margarides (Bellis sylvestris, Centaurea linifolia i Cheirolophus intybaceus). Altres espècies també importats són : les violes (viola hirta i Viola odorata), el xipell blanc (Erica arborea), -es tracta d’una espècia molt poc comú a la comarca, i és l’única localitat on s’ha trobat-; el marfull (Viburnum Tinus), l’arboç (Arbutus Unedo), el galzeran (Ruscus aculeatus),Teucrium botrys, Aristolochia paucinervis, etc..

 

ACTIVITATS

D D D D D D D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

SEGUEIX-NOS A:

ENLLAÇOS

Formulari de cerca

Site developed with Drupal