Ajuntament de Càlig

Aljub del camí a Sant Jordi
Aljub del camí a Sant Jordi
Dimarts, 14 Agost, 2012 - 10:00
Construccions del terme
Cal incloure els aljubs, el forn de calç que trobem a la falda del coll les Forques i les casetes de volta.
  • Forn de calç al coll les Forques

Situat a la vora del Camí de la Mare de Deu de la Font de la Salut, pocs metres després del cementeri.

Està situat a la vessant del coll de les Forques i el seu estat de conservació el fan únic dins del terme i dels voltants. Són molts els forns de calç que es poden trobar pels pobles però la majoria estan molt deteriorats pel pas del temps. Pocs són els que conserven el seu estat original. Aquest conserva la seua olla, acampanada, en perfectes condicions i la seua porta. El diàmetre intern medeix 2,40 metres i té una altura aproximada de 2 metres.

Altres forns de calç destacats del terme de Càlig els trobem a la partida de Pàndols, al Camí Nou o al Coll les Forques.

  • Aljubs

  • Aljub del camí a Sant Jordi

Es troba  a la sortida del poble pel camí de Sant Jordi. Els aljubs són construccions ben característiques, localitzats als terrenys baixos, costaners i càlids on l’aigua és escassa. Aquest tipus de construcció permet emmagatzemar i conservar en bon estat l’aigua de pluja que circula pels camins, sèquies o carreteres. Es situen prop dels camins i assagadors més transitats per llevar la set dels viatgers i ramats.  

Si el comparem amb l’altre aljub del terme, aquest és mes curt i té més profunditat: dalt a la porta, té una pintada que assenyala l’any 1909 com l’any de la seua construcció. Està fet amb pedra i morter, i presenta una porta amb una finestra a la part davantera, i dos finestres a la part de darrere. També conserva la pila de pedra a la façana i l’entrada d’aigua és per les dos finestres situades a la part de darrere de la construcció.

Amb les posteriors obres de pavimentació del camí, s’ha perdut la canalització de l’aigua, de tal forma que l’aljub sol estar sec; d’aquesta manera es pot observar la gran escala interna, de pedra i amb barana de ferro.

  • Aljub del camí a Vinaròs

Es troba a la vora del camí a Vinaròs, a uns 400 metres del poble. Per les característiques de la construcció, pareix que encaixa dins del mateix estil i de la mateixa època de l’aljub del camí a Sant Jordi. Està construït amb pedra i morter i resulta molt més gran que l’anterior.

Trobem la porta d’entrada, una finestra oposada a la porta i l’escala central, construïda amb pedra. L’entrada d’aigua, en aquest aljub, és per la part lateral. La paret situada més al sud està reforçada amb tres contraforts. A diferència de l’altre aljub del terme, en aquest no hi trobem la pila de pedra. Per contra, de la mateixa manera que ocorre amb l’altre, s’ha perdut la canalització d’aigua i l’aljub sol estar pràcticament vuit, deixant al descobert l’escala interna.

  • Casetes de volta

Localitzades per tot el terme, i especialment en els llocs més allunyats del poble, aquests tipus de construccions eren ben comuns en temps passats, encara que actualment estan desapareixent i es troben en desús a causa de les transformacions de les finques i l’abandonament dels camps de cultiu.

La llarga distància entre la població i les partides més allunyades del terme, feia necessari l’existència d’algun tipus de construcció per a donar refugi als llauradors i als seus animals. Aquest tipus de construccions són d’origen neolític i la millor mostra està distribuïda pel mediterrani occidental. Hi ha diferents tipus de mesures i formes arquitectòniques: unes amb volta, altres amb sostre pla, amb cisterna, amb menjadores…, però totes tenen en comú la pedra en sec com a material de construcció.

La seua construcció consisteix en la formació d’una volta o falsa cúpula mitjançant l’aproximació de filades circulars de llosanes que en anar elevant-se per damunt de l’espai circular o quadrangular, es van tancant fins que apleguen al punt zenital de la cúpula. Es tracta sense cap dubte d’un excel·lent exemple d’adaptació arquitectònica al medi natural del que formem part.

Algunes casetes de volta destacades del terme les trobem al camí Sant Jordi, al Mas d'en Vernet o al pou d'en Soler.

ACTIVITATS

D D D D D D D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

SEGUEIX-NOS A:

ENLLAÇOS

Formulari de cerca

Site developed with Drupal